Ravnoteža je temeljni zakon života na Zemlji, ali i cijeloga svijeta. Bez ravnoteže nema pravednog razvoja, bez pravednog razvoja nema zadovoljnih građanki i građana.

Predmet: Otvoreno pismo gospođi Sandri Švaljek

Poštovana gospođo Švaljek!

Prije nekoliko dana objavljen je u jednim dnevnim novinama intervju sa Vama u kojem je u nekoliko navrata spomenuta politička stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH. Vjerujem da ste informirani o svojim protukanidatima na predstojećim izborima pa znate i za činjenicu da je ORaH u koaliciji sa strankama Zagreb je naš!, Nova ljevica, Radnička fronta i Za grad, te da je zajednički kandidat za gradonačelnika Tomislav Tomašević.

Iako stalno naglašavate da niste profesionalna političarka vjerujem da ste svjesni da svaka politička stranka koja izlazi na izbore svoje članove koji se pojavljuju na listama drugih stranaka briše iz svoga članstva. Samim tim, Vas ne podržavaju članovi ORaH-a, nego bivši članovi, pa nije politički korektno spominjati stranku čiji su Vam bivši članovi pristupili, osim ako ne želite svjesno obmanuti biračko tijelo.

Politički bi bilo korektno da javnost obavijestite kako Vašu koaliciju čine novoosnovana politička stranka „Nezavisna lista Sandre Švaljek“, HSLS i Hrvatska konzervativna stranka. Osim što ste pokušali građane Zagreba zavarati nazivom političke stranke („Nezavisna lista Sandre Švaljek“), a stranka je registrirana u Ministarstvu uprave što se lako može provjeriti uvidom u registar političkih stranaka, znakovito je da ste stranku nazvali po imenu i prezimenu osnivačice i predsjednice, odnosno po sebi. Nije ovo prvi slučaj da netko u Hrvatskoj naziva stranku po sebi, a Vama je to sigurno poznato jer se radi o osobi s kojom ste blisko surađivali. Mogli ste barem ostati dosljedna i u nazivu stranke zadržati „365“.

Čudno je da o osnivačkoj konvenciji Vaše Stranke niste obavijestili medije jer bi Vam to osiguralo dodatni medijski prostor, ako Vam je uopće potreban. Možda sam zločest, ali pitam se da li su osnivači Stranke uopće upoznati s činjenicom da su osnivači nove političke stranke – Nezavisna lista Sandre Švaljek.

U Zagrebu, 10.05.2017.

Predsjednik ORaH-a

Mladen Novak

Visoko obrazovanje u Hrvatskoj regulira se Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 139/13) prema kojemu se ono temelji između ostalog i na uzajamnosti i partnerstvu pripadnika akademske zajednice te poštivanju i afirmaciji ljudskih prava. Nažalost ništa od toga ne vidimo u odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu o ukidanju upisnih kvota za iduću akademsku godinu koja je i u suprotnosti s odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije. Ukidanje filozofije na Hrvatskim studijima nažalost još je jedan dokaz u nizu da živimo u zemlji koja ne samo da ne odobrava, već sustavno i ukida bilo ikakvu mogućnost iznošenja drugačijeg mišljenja od onih na vlasti. Umjesto da hrlimo u budućnost s ključnim reformama koje će otvoriti nova radna mjesta i podignuti standard opterećenih građana mi se bavimo čišćenjem kadra i svih onih koji misle drugačije? Nedopustivo i sramotno. Na tom su odjelu zaposleni filozofi koji su podnijeli prijave za plagijat protiv ministra Pave Barišića, ali i prijave protiv nekih drugih čelnih ljudi na sveučilištu kao što su rektor Damir Boras i prorektor Ante Čović. Slučajno ili ne procijenite sami. Pozivamo ministra Barišića da se posveti poboljšanju uvjeta studiranja studentima i roditeljima jer prema EUROSTUDENT istraživanju za Hrvatsku hrvatski/e studenti/ce prosječno raspolažu s 1.937 kune prihoda tokom mjeseca. 12% studenata/ica imaju prihode kroz stipendije, a čak 83% studenata/ica prihode ima iz privatnih izvora. Prihodi od obitelji u prosjeku iznose 885 kuna što je 46% ukupnih sredstava kojima studenti/ce raspolažu, dok prihodi od rada iznose 556 kuna, odnosno 29% sredstava. Glavni izvor prihoda studenata u Hrvatskoj je obitelj. Stipendije, u prosječnom iznosu od 807 kuna mjesečno, koristi 28% studenata, a zajmove za sada koristi tek 3% studenata, koji se u prosjeku njima financiraju s 951 kunom mjesečno. Roditeljska potpora predstavlja značajan izvor financija svim skupinama studenata, ali u prosjeku osigurava polovicu ili više prihoda redovitim studentima sveučilišnih studija, a na ovaj se vid prihoda posebno oslanjaju studenti koji žive kao podstanari. Financijske potpore na preddiplomskom i diplomskom studiju nisu adekvatne za studente nižeg socioekonomskog statusa, a pokazuje se da su najprisutnije kod skupina čiji su troškovi studija najniži. Sveučilište je autonomno, ali to nije opravdanje ministru, naprotiv. Smatramo da se ovakve odluke ne smiju donositi u demokratskoj državi 21. stoljeća. Pa niti dok su na vlasti HDZ i Most. Dajemo podršku studentima i profesorima te oštro osuđujemo odluku kao zatiranje ljudskih i građanskih sloboda na drugačije mišljenje!


Članovi pulske gradske organizacije stranke ORaH-a na prvi dan proljeća 21. 3. 2017. obilježit će Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day). Datum (21/3) predstavlja 3 kopije kromosoma 21 koji je jedinstven za osobe s Down sindromom. Kako su šarene čarape simbol Dana, članovi će simboličnom gestom podržati svakodnevnu borbu osoba s Down sindromom kako bi se uspješno integrirali u naše društvo.

Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u Hrvatskoj, pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici već pri samom porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama s Down sindromom.

U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažu se potrebne promjene u društvu i sustavu te zastupa ravnopravnost svih članova društva. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Down sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uspješna integracija u ranijoj dobi djetetu s Down sindromom pomaže u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući upravo ranoj intervenciji ima mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe s Down sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svako dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

Pozivamo sve građane dobre volje u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s Down sindromom noseći šarene čarape kako bi na ovaj simboličan način sudjelovali u podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva. 
Različitosti nas spajaju i obogaćuju!

 

down sindrom 1down sindrom 2down sindrom 3

 

Želimo graditi društvo u kojem će žene imati 365 dana u godini, a ne samo jedan. Ruže i raznorazni pokloni koje žene taj dan dobiju ne mogu prikriti ružnu činjenicu da i danas u 2017. godini muškarci i žene u društvu nisu ravnopravni. Pozivamo sve stranke, a posebice vladajuće, da s riječi i ruža pređu na djela i u praksi grade društvo paritetne demokracije. Želimo jače uključivanje žena na tržište rada lišeno diskriminacije kako bi žene postale ekonomski nezavisnije, a time i ravnopravnije članice našeg društva. Na žene treba misliti svaki dan.
Želimo državu bez diskriminacije pri zapošljavanju i pri plaćanju s jednakim pravima i mogućnosti za SVE bez obzira na spol, vjeru ili bilo kakvo drugo opredijeljenje. Želimo državu koja poštuje i njeguje rodnu ravnopravnost. Želimo državu koja poštuje pravo izbora.
Drage naše, neka vam je sretan svaki dan!

predsjednik Mladen Novak s vodstvom

dan žena 2017

odrzivi razvoj hrvatske  orah

Medijima

Predmet: Uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohotka

Poštovani!

Stranka Održivi razvoj Hrvatske – OraH, obratila se predsjednika Vlade RH i svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru sa inicijativom o uvođenju bezuvjetnog temeljnog dohotka:

Nedavno je Vlada RH predstavila novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja – „Od mjere do karijere“ koji je označen kao jedna od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u povećanju zapošljivosti u RH, a posebice aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada - mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom.

Istovremeno se suočavamo sa katastrofalnom demografskom slikom koja je prezentirana kroz rezultate istraživanja "Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava". Sve dosadašnje mjere su se pokazale neučinkovitima jer se iseljavanje i dalje nastavlja. S ciljem zaustavljanja ovog trenda predlažemo vam da razmotrite mogućnost uvođenja još jednog instrumenta, bezuvjetnog temeljnog dohotka. S obzirom da je inicijativa krenula od naše osječke gradske organizacije predlažemo vam da za pilot projekt uvođenje upravo u Osječko baranjskoj županiji ili u nekoliko najugroženijih županija.

Činjenica je da se unutar EU sve više spominje ova ideja, te da su neke države članice krenule sa pilot projektima, pri čemu je evidentno da imaju znatno manje problema sa demografskom situacijom, uvjerava nas da bi uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohotka proizvelo mnoge pozitivne efekte. Osim vjerojatnog smanjenja, pa čak i zaustavljanja iseljavanja utjecalo bi na kvalitetu života uz smanjenje stresa, osjećaja tjeskobe i depresije. Sredstva za uvođenje ovog modela većim dijelom postoje u postojećim mjerama, a dodatna se mogu osigurati uvođenjem npr. progresivnih poreznih stopa što bi građanima koji nisu obuhvaćeni poreznom reformom dalo do znanja da su Vladi RH svi građani jednako važni. Samim tim povećala bi se i potrošnja, odnosno obrt sredstava, čime bi se kroz sustav PDV-a punio državni proračun što bi opet osiguravalo jedan dio novca za uvođenje ove mjere.

U Zagrebu, 06.03.2017. g.

Predsjednik ORaH-a:

Mladen Novak

logo orah

HRVATSKI SABOR

KLUBOVIMA ZASTUPNIKA

- svima -

Predmet: Inicijativa

Poštovani!

Pozivamo sve klubove zastupnika da temeljem odredbi Poslovnika Hrvatskog sabora pokrenu postupak pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.

Temeljem informacija koje su dostupne putem medija i izrečene u Saboru RH očito je da je suprug potpredsjednice Dalić supotpisao dokument temeljem kojeg je iz Inine tvrtke Crosco na račune off shore kompanije prebačeno 40 milijuna USD. Premijer Plenković je na Saboru HDZ-a izjavio da se od „modernih političara očekuju najviši standardi transparentnosti, odgovornosti i integriteta, što je preduvjet za kredibilno političko djelovanje“. S obzirom da su u pitanju supružnici, kako je moguće ovo primijeniti samo na gospođu Dalić, a zanemariti radnje njezinog supruga.

To što potpredsjednica Vlade nije imenovana u Savjet za pregovore sa MOL-om vezano uz mogući otkup dionica, očito ne znači ništa, jer može li itko vjerovati da unutar svoja četiri zida supružnici Dalić ne razgovaraju o INA-i i informacijama koje su im dostupne putem funkcija koje obnašaju.

Premijer je stava da „stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana“, pa je za pretpostaviti da imovina Republike Hrvatske i njezini nacionalni interesi ne mogu biti talac interesa jedne bračne zajednice i njezinih članova.

Apeliramo na sve klubove zastupnika da pokrenu propisanu proceduru, jer teško je za vjerovati da će gospođa Dalić sama odstupiti ili da će ju premijer smijeniti.

U Zagrebu, 13.02.2017.

Predsjednik ORaH-a:

Mladen Novak

logo orah

HRVATSKI SABOR

KLUB ZASTUPNIKA

MOSTA NEZAVISNIH LISTA

Predmet: Inicijativa

Poštovani!

Obratili smo se svim klubovima zastupnika sa inicijativom o pokretanju postupka pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade RH i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martini Dalić.

S obzirom da je riječ o ministrici Vlade u kojoj ste vi koalicijski partner, vaša odgovornost je znatno veća. Zastupnik Miro Bulj je s ponosom istaknuo kako se u desetak navrata obratio DORH-u sa zahtjevom da se pokrenu istražne radnje. Iako nije rekao kada i protiv koga je podnosio prijedlog za pokretanje postupka, za pretpostaviti je da se barem dio odnosi i na članove vašeg koalicijskog partnera. Hoćete li i u ovom slučaju samo čekati, i vjerojatno ne dočekati, reakciju DORH-a ili će te i sami preuzeti svoj dio odgovornosti.

Opravdanje koje ste naveli u „slučaju Barišić“ da je u pitanju opstanak Vlade nema smisla. Često navodite da su vam nacionalni interesi ispred svega, iako se to baš nije moglo zaključiti iz mnogo vaših postupaka, pa bi sada u skladu sa istupom vašeg zastupnika u Saboru, g. Tomislava Panenića, morali nešto i poduzeti. Ne očekujem da će te pokrenuti postupak predviđen Poslovnikom, ali vjerujem da razgovorom sa koalicijskim partnerom možete izbjeći za sve neugodnu situaciju. Vjerujem da nećete dozvoliti da cijela problematika padne u zaborav, a vi samo spominjanje teme imate kao alibi za neke buduća vremena.

U Zagrebu, 15.02.2017.

Predsjednik ORaH-a:

Mladen Novak

ORaH najoštrije osuđuje teror i zastrašivanje koji su usmjereni prema LGBT zajednici i jasno očitovani u noćašnjem vandalističkom napadu na zagrebački klub Super Super.

Iskazivanje mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima LGBT zajdnice ne čini Hrvatsku demokratskom europskom državom koja bi kao posljednja primljena u punopravno članstvo Europske unije morala jasnije preuzeti standarde koje promiče Europska unija kad su u pitanju ljudska prava njezinih građana.

Nažalost Twitter izjava objavljena danas na Twitter profilu predsjednika Vlade: @VladaRH suprotstavlja se svakom obliku nasilja iz mržnje u zaštiti ljudskog dostojanstva svih naših građana.; u kojoj je izbjegnuto napomenuti da se radi o izravnom napadu na LGBT zajednicu ne uljeva povjerenje da će će aktualna konzervativna vlast učiniti dovoljno da više ne svjedočimo zločinima iz mržnje prema LGBT zajednici.

Predsjednik ORaH-a

Mladen Novak

Vojni rok ispred obrazovanja i socijale. Bravo. Sjednite 5.

Stranka ORaH – Održivi razvoj Hrvatske izražava svoje nezadovoljstvo i razočarenje odnosom zakonodavne i izvršne vlasti prema onima koji su ih birali.

Naime, dok se gospodarstvo polako i nezaustavljivo gasi u svim strateškim granama jer se privatizacijom pogoduje uvoznicima, a nauštrb domaće proizvodnje i čuvanja, te modernizacije radnih mjesta, Vladi RH palo je napamet ponovno uvesti vojni rok. I to u trajanju od mjesec dana.

Ova tragikomična dužina vojnog roka mogla je biti predložena samo od osobe koja ne zna da period prilagođavanja vojnika na novu okolinu traje upravo toliko. Time postaje potpuno bespredmetna rasprava o tome što ti mladi ljudi mogu naučiti u tom periodu o naoružanju i preživljavanju na modernom bojištu. Za kvalitetnu specijalističku obuku za moderne oružane sustave  neophodno je minimum od 3 mjeseca vojničke obuke.

Postavljamo javno pitanje:  je li ova ideja uvođenja vojnog roka došla samo zato da bi s pogodovalo lobiju za nabavu vojne opreme i naoružanja?

Kao što je bio slučaj s haubicama koje su kupljene direktnom pogodbom 2014. za 315 milijuna kuna, a još nemamo informacije jesu li isporučene. Hoće li naši mladi ročnici na obuku u Njemačku za te haubice? Koliko će im vremena trebati da ih se osposobi za to, ako je dužina vojnog roka mjesec dana?

S toga se jedini logički odgovor na uvođenje vojnog roka očituje u ogromnoj količini novca poreznih obveznika koji bi se morao izdvojiti za nabavu osnovne vojničke opreme. Od kompleta odora do troškova logistike i za taj jedan mjesec služenja država bi morala izdvojiti dodatnih 100 milijuna kuna za jednu generaciju vojnika.

Obzirom na navedeno i trenutno stanje gospodarstva i proračuna, ORaH se oštro protivi ovoj eskapadi Vlade jer po svemu sudeći, uveo bi se samo zbog punjenja džepova povlaštenih dobavljača i vojnog lobija. Ako se već vladajući brinu o sigurnosti postoji opcija ulaganja u sustav civilne zaštite. Nažalost sadašnja HDZ-ova vlada prvenstveno vodi računa o svojim foteljama zanemarivši svoj osnovni zadatak, a to je razvoj države i društva u cjelini. Žalosno je da su im obrazovanje i socijalna politika i dalje zadnja rupa na svirali te da svojim odlukama sprječavaju svaki daljnji društveni razvoj. Očito im ovakvo trenutno stanje u društvu odgovara.

Hrvatska kao najmlađa članica EU-a ulaže u znanost i obrazovanje manje od prosjeka Europske Unije. Ako nemamo viziju i strategiju kamo i kako ići, teško se možemo izvući iz krize.
Jedino ulaganjem u znanost i obrazovanje možemo poboljšati razinu sustava odgoja i obrazovanja, a dugoročno, i standard građana Republike Hrvatske.

Pozivamo Vladu RH da posloži prioritete prema potrebama građana a ne svojih lobija. Nužno je provesti sve potrebne reforme, od javne uprave, zdravstva, obrazovanja i  pravosuđa kako bi privukli investitore i otvorili nova radna mjesta te time i zaustavili proces iseljavanja mladih i obrazovanih.

Stranka ORaH nudi rješenja za postojeću situaciju koja su artikulirana u prihvaćenim sektorskim politikama slijedom čega je ORaH i dalje jedina autentična programska stranka u RH.

Iz prošlosti mudri ljudi mogu puno toga naučiti, biti pametniji i ne ponavljati greške. Nemojmo ponoviti ovu posljednju i ponovo se dovesti u poziciju da djecu i unuke ispraćamo na put bez povratka, da razmišljamo kako preživjeti do iduće plaće, ako ju uopće primamo, da rasprodamo i posljednje prirodne resurse koji su još u našem vlasništvu, a sve za korist pojedinaca.

(ORaH Istra : Dinko Zelić i Ivan Iskra)

Stranica 1 od 38

Kontakt:

Središnji informacijski ured

Adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176

Email: info.ured@orah.hr

 

                     

Odnosi s javnošću

Glasnogovornik: glasnogovornik@orah.hr, Mob: 

Pitanja u vezi članstva: clanstvo@orah.hr

Podrška za web: web@orah.hr

Podrška za ICT: ict@orah.hr

Osnovne informacije

Poštanska adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176
Fax: 
OIB: 57106771128

                     

              

Održivi razvoj Hrvatske - ORaH 

EFALogoFYEGlogoGEFLogoGGLogo

 

Go to top

Orah.hr koristi kolačiče kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Korištenje je sukladno s Direktivom 2002/58/EU o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u sektoru elektroničkih komunikacija (Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama) te njezinim izmjenama krajem 2009. godine, u Direktivi 2009/136/EU. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information