Ravnoteža je temeljni zakon života na Zemlji, ali i cijeloga svijeta. Bez ravnoteže nema pravednog razvoja, bez pravednog razvoja nema zadovoljnih građanki i građana.

Sve što želite znati o orahu i orasima a do sada niste imali vremena saznati

ORAH U BROJKAMA:
100 g - 654 kcal / 2738 kJ, 65% masti (polinezasićene 72%, mononezasićene 14%), 15% proteina i 13,7% ugljikohidrata.
Minerali: kalcij (98 mg), željezo (3 mg), magnezij (158 mg), fosfor (346 mg), cink (3 mg), bakar (1,6 mg), mangan (3,4 mg) i selen (5 mcg).
Vitamini: vitamini B kompleksa, tiamin (0,3 mg), riboflavin (0,15 mg), niacin (1,1 mg), folna kiselina (59 mcg), vitamin E (23 mg) i vitamina K (2,7 mcg).
Fitonutrijenti: 72 mg fitosterola i 64 mg beta-sitosterola.
 
 
Orah je čarobna biljka. Orah je čarobna voćka ...
koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Orah je stvoren da bi ga se koristilo. Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah "voćkom - kombinatom" jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.
 
Plod…
svojim izgledom podsjeća na mozak, pa medicinari znaju istaknuti da usjeci i bore ploda oraha izgledaju kao neo-korteks. Plod ne podsjeća slučajno na mozak jer konzumiranje ploda oraha pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije. Naime, visoki udio omega-3 masnih kiselina u orahu čini ga izvrsnom hranom za mozak.
Plod oraha je u prošlosti prozivan hranom bogova. Stara narodna mudrost kaže: "U kameno doba, dok je čovjek jeo žirove, bogovi su jeli orahe!" To nije slučajno. Naime, plod oraha ima mnoga ljekovita svojstva jer sadrži visokovrijedne nutritivne sastojke. Nutricionisti preporučaju dnevnu konzumaciju sedam plodova oraha ili oko 30 g ovih, kažu, bogova dostojnih plodova jer to može pozitivno utjecati na zdravlje. U orahu ima puno fitonutrijenata od kojih se čak 90% nalazi u tankoj kožici ploda koja plodu daje blago gorak okus. Nutricionisti savjetuju dnevnu konzumaciju oraha kao prevenciju metaboličkih i kardiovaskularnih bolesti, a posebice dijabetesa tipa 2 te bolesti krvožilnog sustava. Orah snižava razinu "lošeg" LDL kolesterola, ali i ukupnog kolesterola, povećava udio vitamina E, smanjuje mogućnost zakrečenja krvnih žila i smanjuje rizik od upala. Tu ne prestaje blagotvorni učinak oraha na ljudsko zdravlje jer su istraživanja pokazala da orah zbog visokog udjela antioksidansa ima i antikancerogeno djelovanje i smanjuje kronični oksidativni stres. Iako orah ima visoko kalorijsku vrijednost, uravnoteženo konzumiranje oraha može dovesti do gubitka tjelesne težine i prevencije pretilosti. Osim toga, orah pomaže u regulaciji spavanja jer posjeduje bioučinkoviti oblik hormona melatonina. S obzirom na činjenicu da se udio melatonina sa starenjem smanjuje, svim osobama iznad 40 godina preporučuje se redovita konzumacija plodova oraha. Orasi čuvaju i kosti jer njihova visoka koncentracija omega-3 kiselina koje potiču metabolizam kalcija i stvaranje kolagena pozitivno utječe na čvrstoću kostiju i jačanje strukture moždine kralježnice. Osim toga, plod oraha jača imunološki sustav, uravnotežuje tlak i pomaže funkciju jetre.
Prednost oraha jest u tome što ih ljudi jedu sirove, odnosno termički neobrađene. Toplina od pečenja smanjuje antioksidantska svojstva oraha pa se preporuča konzumacija sirovih plodova. Orah se u kulinarstvu najviše koristi kao namirnica za pripremanje kolača, ali vrlo je dobar sastojak i mnogih drugih jela.
Iako se plodovi oraha konzumiraju kada su zreli, i nezreli zeleni plodovi oraha se mogu koristiti za proizvodnju sirupa, ekstrakta, tinktura i cijenjenog orahovog ulja. Posebno je cijenjen ljekoviti sirup koji se može primjenjivati i vanjski i unutarnje.
 
Lišće oraha…
je također ljekovito, baš poput plodova. List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje. Svježi listovi oraha jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce.
Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.
 
Vanjska ljuska ploda oraha …
koristi se zapripremu orahove rakije koja u umjerenim količinama blagotvorno djeluje na želudac.
 
Mladi pupoljci …
služe za pripremu masti protiv prhuti i ispadanja kose.
 
Drvo oraha …
koristi se kao kvalitetno drvo za proizvodnju namještaja.
 
Drvenaste ljuske i kora oraha ….
koriste se kao ogrjevni materijal i u cvjećarstvu za izradu cvjetnih aranžmana.
 
Općenito o orahu ….
Orah potječe iz Azije, a u Europu su ga donijeli rimski legionari. Ime oraha na latinskom je Juglans regia koje dolazi od "Jovis glans" (Jupiterov žir) + "regia" (kraljevski dvor), što ukazuje da je orah u rimskoj kulturi uživao veliki ugled. Zvali su ga i "kraljevskim orahom“ u narodu proglašavali hranom bogova. Hranjive vrijednosti oraha poznate su od davnina. Biblija u idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku svrstava orahe, odnosno orašaste plodove te žitarice i voće. Postoji dvadesetak vrsta oraha, ali dvije najpoznatije su perzijski orah (Juglans regia) koji potječe iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.
Orah je listopadno drvo s razgranatom kupolastom krošnjom. Stablo naraste do 25 metara visine. Potrebno je 15 godina da drvo naraste i počne davati plodove. Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina. Lišće oraha je šiljasto i velikih dimenzija. Kora mladog oraha je glatka i tamnosiva, a starija stabla imaju ispucanu i svjetliju koru. Cvjetovi oraha su sitni i neugledni i cvatu u travnju i svibnju. Plod oraha je okrugao, omotan zelenom ljuskom. Kad orah dozori vanjska ljuska se suši i puca pa plodovi ispadaju iz njega. Plodovi sazrijevaju u listopadu. Orasi rastu od jugoistočne Europe do Japana, u dijelovima Kanade, Kalifornije i Argentine.
 
Recepti za jela s orasima (preuzeto s Coolinarike)
Salate:
1) Uzmite i pomiješajte mlade listove špinata, kuhane polovice malog mladog krumpira, kuhane vrhove divljih šparoga, nekoliko polovica mladog proljetnog luka, polovice cherry rajčica, kuhani bijeli graha i orahove plodove.
Napravite salatni preljev od jabučnog octa, senfa, maslinova ulja, soli, crnog papra i prstohvata šećera pa lagano promiješajte ovu nadasve ukusnu i nježnu salatu.
2) Narežite jabuke, celer i plodove oraha, pomiješajte i začinite salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna
3) Pomiješajte avokado, cikoriju, rikolu i orahe i začinite salatnim preljevom od tofua i kopra.
4) Krastavce narežite na ploške, posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem, a preko svega dodajte kremasti umak pripremljen od usitnjenih oraha, češnjaka, krušnih mrvica, soli i limunova soka.
5) Pomiješajte svježi špinat, matovilac ili rikolu, narezana pečena pileća prsa, crveni luk, nemasni feta sir, 1/8 šalice oraha, ocat i maslinovo ulje. Salatu možete napraviti i od piletine sa žara, nemasnog jogurta, 1/4 šalice narezane jabuke i 1/8 šalice narezanih oraha. Začinite solju i paprom.
 
Kolači:
Jabuka punjena orasima i suhim smokvama prelivena sa sokom od jabuka pa pečena na 180°C oko 30 minuta jednostavan je i fini desert….
Baklava s orasima namijenjena je za posebne prigode…..
Orehnjača….
 
Ostala jela:
Mljeveni orah se dodaje salatama, promiješan ili posipan preko njih ili pak umiješan u guste salatne dressinge.
Orasi se poslužuju i kao odlična nadopuna desertnim sirevima.
Orah je odličan dodatak hladnim juhama od jogurta, voća, voćnim salatama, sladoledu, pudinzima i kolačima. Orah odlično ide uz čokoladu, šlag, med, rum, sušeno voće te ostale orašaste plodove.
 
Ljekoviti recepti:
RAKIJA ORAHOVAČA
Sastojci:
1 l rakije
20 mladih zelenih oraha
1g klinčića
1 g cimetove kore
1 g suhog korijena đumbira
250 g šećerne otopine
Priprema:
Operite orahe, narežite na četvrtine i prelijte rakijom, dodajte klinčić, cimet, đumbir, začepite pa stavite na sunčano mjesto neka stoji mjesec dana; sada dodajte u rakiju šećernu otopinu i ponovo stavite na sunce na mjesec dana; nakon toga procijedite i možete koristiti.
 
SIRUP
Sastojci:
½ kg zelenih oraha
1 l vode
2 kg meda
Priprema:
Sakupite mlade, zelene orahe, operite, narežite na četvrtine pa kuhajte 2 sata. Procijedite pa dobivenu tekućinu pomiješajte s medom, a zatim ponovo kuhajte da se zgusne ko sirup.
Primjena:
Jedna žlica za kavu sirupa na 1,5 dl vode ili čaja, 2 do 4 puta. Sirup se koristi za jačanje želuca i štitnjače te mišića i čitavog organizma. Razrijeđen se koristi za grgljanje kod upale grla i usne šupljine.

Kontakt:

Središnji informacijski ured

Adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176

Email: info.ured@orah.hr

 

                     

Odnosi s javnošću

Glasnogovornik: glasnogovornik@orah.hr, Mob: 

Pitanja u vezi članstva: clanstvo@orah.hr

Podrška za web: web@orah.hr

Podrška za ICT: ict@orah.hr

Osnovne informacije

Poštanska adresa: Ilica 48
Telefon: 01/77 93 176
Fax: 
OIB: 57106771128

                     

              

Održivi razvoj Hrvatske - ORaH 

EFALogoFYEGlogoGEFLogoGGLogo

 

Go to top

Orah.hr koristi kolačiče kako bi poboljšao funkcionalnost stranice. Korištenje je sukladno s Direktivom 2002/58/EU o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u sektoru elektroničkih komunikacija (Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama) te njezinim izmjenama krajem 2009. godine, u Direktivi 2009/136/EU. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information